Mistä tietää, että asiakkaat ovat tyytyväisiä?

IMG 20201122 104047

Ikivanha ja äärimmäisen tärkeä kysymys. Mistä tietää, että asiakkaat ovat tyytyväisiä? Tähän ei sinänsä varmaan ole yhtä oikeaa ja tyhjentävää vastausta, mutta omakokemukseni nyt puolen vuoden yrittäjä ajalta on seuraava.

Asiakastyytyväisyyttähän voi aina mitata, mutta suomalaisten tapa antaa arvosanoja tai vastata kyselyihin vaihtelee kovin. Joskus aikoinaan mietin tätä asiaa ihan tosissani jopa yhden lopputyön verran (Measuring Project Performance and Customer Satisfaction: in a Multidisciplinary Expert Organization – Theseus) , mutta näin pienillä resursseilla ei massiiviseen kyselyyn ole tarvetta / resursseja.

No mutta mistä itse koin viime vuonna parasta palautetta. Monestakin asiasta, mutta konkreettisesti mm siitä, että asiakas soitti ja tilasi lisää palveluita, ilman edes tarjousta. Se mielestäni kertoi selvästi, että ensimmäinen projektini kyseiselle asiakkaalle ei ollut ihan huonosti mennyt. Näitä kohdalleni osui useampia, joten pidän sitä erittäin hyvänä merkkinä asiakastyytyväisyydestä.

Mitä muuta? No se että asiakas oli suositellut palveluitani toisessa yrityksessä työskentelevälle kollegalleen.

Kolmas asia oli ilman muuta se, että asiakas totesi projektin loppupalaverissa, että hän sai suoraan materiaalin vietäväksi eteenpäin + hän itse ymmärsi mistä asiassa oli kyse. Eli palvelu oli sellaista insinöörin ymmärrettävää, eikä mitään turhaa konsultin jargonia.

Näillä eväillä lähden kohti vuotta 2022, vaikkakin tässä taas korona ampuu muutamia haasteita polulle uskon, että hyvällä asenteella, työmoraalilla ja positiivisuudella tästä vuodesta tulee hyvä ja saan kohdata paljon uusia ihmisiä (vaikkakin sitten teamsin välityksellä) ja mielenkiintoisia projekteja.

Katse kohti kevättä!
Katse kohti kevättä!